Cum alegi un lampadar pentru living
Atunci cand ne mutam in casa noua sau dorim sa schimbam decorul camerelor sunt cateva directii clare unde mergem cu gandul: culori, mobila, decoratiuni si iluminat. In mod special cand vine vorba despre living, ne acordam mai mult timp sa alegem piesele de decor si ne dorim sa ne personalizam acest spatiu cat putem de mult.
Partea de iluminat ne preocupa in mod deosebit pentru ca fiecare dintre membrii familiei are dorinte si nevoi diferite. Pentrua veni in ajutorul tau, am pregatit in cele ce urmeaza informatii relevante despre lampadare, astfel incat sa poti face alegerea potrivita pentru camera dezi, in cunostinta de cauza.
De ce sa optezi pentru un lampadar in living?
Existand atat de multe variante pentru iluminat in prezent, probabil te intrebi de ce lampadarul este cea mai buna optiune.
Haide sa vedem cateva avantaje importante alealegerii unui lampadar:
Ø Ofera personalitate camerei, aducand un plus de caracter si o nota eleganta livingului tau
Ø Este in acelasi timp si un obiect decorativ ce completeaza armoniosmodul in care arata intreaga incapere
Ø Nu ocupa mult spatiu si poate fi pozitionat aproape oriunde
Ø Se poate integra usor in decor si se poate asorta usor cu restulobiectelor decorative
Ø Lumina pe care o degaja poate fi atat una puternica, cat si una soft, in functie de nevoi si momentul zilei
Ce tipuri de lampadare exista pepiata?
Pentru ca alegerea lampadarului sa fie cat mai usoara si in acord cu personalitatea livingului, in continuare regasesti cele mai populare modele de lampadare pentru care poti opta, precum si caracteristicile principale ale acestora, astfel incat sa te poti bucura dinplin de avantajele acestui obiect decorativ din camera ta de zi:
Ø Lampadar cu picior inalt – acesta este recomandat pentru un living ce apartine caselor sau apartamentelor de bloc inalte. Bineinteles ca este indicat ca mai intai sa verifici si sa compari inaltimile, asta inainte de achizitie, pentru a nu avea apoi surprize neplacute.
Ø Abajur lampadar – abajurul este forma aceea deosebita din diversemateriale care invaluie sursa de lumina. Aici trebuie tinut de cont de nuanta, care trebuie sa se incadreze bine in cromatica livingului. De asemenea,calitatea materialului de a fi opac sau transparent si destinatia pentru care veti utiliza lampadarul sunt aspecte de comparat si avut in vedere. De exemplu, daca doriti sa aveti multa lumina in camera, nu alegeti nuante inchise care vor reduce automat puterea luminii emanate.
Ø Lampadar clasic – este acel lampadar potrivit aproape pentru orice camera de zi, fara modele incarcate, de obicei in culori neutre. Are un aspect drept sisimplist si se potriveste intr-un living colorat sau minimalist, pentru aechilibra aspectul general.
Ø Lampadar de podea – acesta se situeaza direct pe podeaua livingului, dupa cum ii spune si numele si are o inaltime medie. Destinatia lui este de alumina anumite parti ale incaperii, fiind inclinate in jos, de obicei, catre un obiect de mobilier din apropierea lui. Exista si variante moderne cu LED si aspect inovator, unde lumina se poate regla printr-o simpla atingere, destinate livingurilor de ultima generatie, minimaliste sau caselor inteligente.
Ø Lampadar cu cristale – dupa cum vedem chiar din denumire, acest model de lampadar este potrivit pentru o camera de zi rafinata. Cel mai bine se potriveste stilurilor de design interior ecletic, bobo chic sau romantic. Este absolut necesar sa se integreze in decor, iar caracterul pretios al cristalelor sa fie justificat de un mobilier si o ambianta pe masura. Asadar, asigura-te ca ai cu ce sa-l asortezi inainte de a alege un astfel de lampadar cu totul deosebit, el reprezentand o piesa de rezistenta a unui living elevat.
Functionalitate – instalare si pozitionare
Pentru ca trebuie sa fim si putini practici sitehnici atunci cand ne amenajam livingul, trebuie sa tinem cont si de alteaspecte atunci cand ne alegem lampadarul potrivit, dincolo de aspectul decorativ.
In ceea ce priveste instalarea, majoritatea lampadarelor vor avea nevoie sa fie conectate la o priza sau la un intrerupator, asa ca asigura-te ca dispui de ele in locul in care te gandesti sa pozitionezi lampadarul. Ia in considerare ca, daca ai nevoie de intrerupator, va fi necesar sa iti iei masuri pentru a ascunde firul si a nu te incomoda in niciun fel atunci cand treci prin living.
Pozitionarea lampadarului se face si infunctie de nevoile avute. Daca doresti doar lumina difuza pentru citit saulucrat, il pozitionezi in spatele sau aproape de scaunul de birou, fotoliu sau canapea pentru a oferi lumina suficienta pentru aceste activitati. Daca sedoreste o lumina mai puternica, atunci se poate situa in colt si opta pentru un bec cu putere mai mare.
Cat costa un lampadar?
Vestea buna este ca exista un lampadar pentru fiecare, adica pentru orice buget.
In functie de model, caracteristici,dimensiuni, clasa energetica, design, sursa de lumina (bec sau led) preturile pot varia intre 250 si 2500 de lei, sau poate chiar mai mult.
De exemplu, daca iti doresti un lampadar simplu, model clasic, de podea, in culori neutre, poti plati in medie 800 delei. Daca vrei finisaje deosebite precum cristalele, atunci fi pregatit saachiti un pret intre 1000 si 2000 de lei.
Pentru un lampadar modern cu led, cu design inovator si schimbarea culorii de lumina difuzata, pretul este pe masurapreferintelor, intre 1500-2500 de lei.
In plus, atunci cand te gandesti la costurile cu un lampadar, este util sa iei in considerare si cheltuielile pe care le veiavea dupa achizitie, adica cele cu energia. Din acest motiv, este important sa folosesti becuri cu LED pentru un consum redus de curent electric.
Asadar, chiar daca la prima vedere nu pare, sunt multe aspecte de luat in considerare atunci cand alegi lampadarul potrivit pentru livingul tau. Speram ca informatiile de mai sus iti vor usura munca si iti vor folosi ca si ghid atunci cand vei decide ce lampadar isi va gasi locul in livingul casei tale.